dieta

Ser z konopi? Naukowcy z Wrocławia wyprodukowali alternatywę dla tradycyjnego twarogu

2022-04-09 07:30:00 Inga

Naukowcy z wrocławskiego Uniwersytetu Ekonomicznego wyprodukowali ser z konopi włóknistych, który ma być wegańską alternatywą dla twarogu z mleka krowiego. Nadrzędnym celem autorów było stworzenie produktu, który dostarczy konsumentowi odpowiedniej ilości białka, wapnia oraz tłuszczu, tak, aby te wartości odżywcze były adekwatne do tradycyjnego sera. 

pexels.com
pexels.com

Jak podaje Gazeta Wrocławska „biały ser” z nasion konopi wyprodukowany przez wrocławskich naukowców został zaprezentowany na Bioexpo Warsaw - Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych. 

Potencjał konopi włóknistych jest ogromny. W przemyśle spożywczym dopiero kiełkuje. Odkrywane dzisiaj na nowo konopie, kiedyś były niesamowicie doceniane. Już niejednokrotnie w naszym portalu pojawiały się artykuły dotyczące korzystania z dobrodziejstwa, jakie dawały konopie. W pamięci z pewnością utkwiły Wam informacje o żaglach i linach, które w czasach Kolumba czy też króla Anglii Henryka VIII były produkowane właśnie z konopi. Od tysiącleci ludzie stosowali konopie, jako środki przeciwbólowe, czy przeciwzapalne. Niegdyś, w okresie Bożego Narodzenia do tradycji wigilijnej należała zupa z nasion konopi zwana "siemieniotką". Naturalne również było korzystanie z oleju konopnego. 

Dwoje naukowców, dr inż. Mirosława Teleszko oraz dr Adam Zając, z Wydziału Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Ekonomicznego postanowiło wykorzystać możliwości kulinarne konopi siewnych. Po wnikliwej analizie rynku produktów wegańskich, badacze doszli do wniosku, że większość tych artykułów ma niską wartość odżywczą. Wówczas założyli, że chcą stworzyć wyrób, który zapewni kupującemu odpowiednią ilość pełnowartościowych składników, analogicznie do wyrobu mlecznego. Drugą, dzisiaj szczególnie pożądaną przez konsumentów zaletą sera ma być jego naturalny i wolny od zbędnych dodatków skład, podobny do żywności przygotowywanej według starodawnych recept.

Nasiona konopi są bogate w substancje witalne i antyoksydanty. Dzięki nim organizm otrzyma to, czego potrzebuje: błonnik pokarmowy, enzymy, substancje nieorganiczne, witaminy i roślinne substancje pomocnicze. Nasiona konopi wspomagają produkcję serotoniny, odtruwają komórki, wzmacniają układ odpornościowy i wprowadzają równowagę w organizmie.

Nasiona konopi to nienasycone kwasy tłuszczowe, dobrze przyswajalne białko, aminokwasy egzogenne, węglowodany, witaminy: C, D, E, B1, B2, B6, E i niacynę, wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, fosfor, błonnik (rozpuszczalny i nierozpuszczalny), kwas stearynowy oraz „Oxygen Radical Absorbance Capacity”, czyli zdolności do absorbowania wolnych rodników.

 

Dziękujemy że przeczytałeś ten artykuł do końca.

Powstał on z myślą właśnie o Tobie, o ludziach, dla których ważna jest niezależna i rzetelna informacja i to, że dostęp do wszystkich treści tutaj publikowanych jest i będzie darmowy. Nie stoją za nami korporacje, ani organizacje. Funkcjonujemy dzięki reklamodawcom i dzięki Tobie oraz innym naszym czytelnikom. Jeśli masz ochotę wesprzeć niezależne dziennikarstwo w Polsce, możesz to zrobić poprzez dobrowolną wpłatę. Wystarczy, że wybierzesz jedną z poniższych opcji. Nawet niewielka miesięczna kwota pomoże nam w rozwijaniu erakonopi.pl
Wpłaty obsługuje bezpieczny i sprawdzony system PayPal.

Przeglądaj zasoby EraKonopi.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ