warto wiedzieć

Czy czekolada tłumi działanie THC? Poznaj wyniki najnowszych badań

2021-10-28 11:30:00 Inga

Kiedy w Polsce pojawia się coraz więcej produktów spożywczych z dodatkiem konopi przemysłowych i CBD, w wielu stanach USA wielkim biznesem staje się żywność z konopiami indyjskimi. Ciekawym przypadkiem okazało się połączenie czekolady i marihuany - w naszym kraju wciąż nielegalnej (poza receptą). Tematem zajęli się  Naukowcy z Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego (ACS). Poznajcie wyniki ich badań. 

pexels
pexels

W niektórych stanach USA rynek jadalnej marihuany przeżywa rozkwit i jak podaje amerykański portal Healthline szacuje się, że "w 2022 roku wzrośnie do wartości 4 miliardów dolarów". Jak się okazało odpowiednie dawkowanie każdego produktu z THC jest trudne dla przemysłowców.

W nowych badaniach udowodniono, że czekolada w produktach spożywczych może utrudnić określenie ilości THC w produkcie.

To, w jaki sposób czekolada i THC oddziałują na siebie zbadali naukowcy z Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego (ACS). Stowarzyszenie jest organizatorem krajowych spotkań i wystaw, podczas których prezentowane są nowe odkrycia w nauce na temat żywności i odżywiania, medycyny, zdrowia, energii, środowiska i wszystkie te, w których chemia odgrywa zasadniczą rolę.

Na jednym ze spotkań przedstawiono wyniki badań dotyczące połączenia czekolady i marihuany


"Czekolada może przeszkadzać w testowaniu siły działania marihuany" - informuje Healthline.

Co to oznacza?

Zdaniem badaczy: czekolada "tłumi THC", dając "efekt matrycy", w którym im więcej czekolady w jadalnym produkcie, tym mniej wykrywanego THC, a także odwrotnie - THC wydaje się bardziej zauważalne w produktach zawierających mniej czekolady.


Naukowiec prowadzący badania dr David Dawson odkrył, że im więcej czekolady w fiolce, tym mniej dokładne wyniki testu. Chociaż dokładny składnik powodujący pomyłkę nie jest potwierdzony, Dawson zakłada, że ​​część THC przywiera do tłuszczu w czekoladzie, skutecznie ukrywając się przed testem. Warto zaznaczyć, że THC jest rozpuszczalny w tłuszczach.

Gdy w fiolce z próbką mieliśmy mniej czekolady z konopiami indyjskimi, powiedzmy 1 gram, uzyskaliśmy wyższą moc THC i dokładniejsze wartości niż wtedy, gdy w fiolce mieliśmy 2 gramy tej samej czekolady. Jest to sprzeczne z tym, co uważam za podstawową reprezentację statystyczną próbek, przy założeniu, że im więcej masz próbek, tym bardziej reprezentatywna jest całość - powiedział naukowiec dr Dawson.

Kto by pomyślał, że czekolada może mieć potencjalną wadę? - zażartował dr Scott Krakower, zastępca kierownika oddziału psychiatrii w szpitalu Zucker Hillside.

Już niezwykle trudno jest zmierzyć siłę działania tych środków. Jeszcze trudniej jest określić potencjał, gdy środki marihuany łączy się z innymi dodatkami lub produktami spożywczymi - czytamy na łamach Healthline.

Monica Vialpando, chemik z San Francisco sugeruje również, aby sceptycznie traktować twierdzenia, jakoby całe THC lub CBD z produktu zostało wchłonięte przez organizm. "Część mocy zawsze zostanie utracona w układzie pokarmowym, zanim trafi do krwiobiegu" - czytamy na AP NEWS.

Dziękujemy że przeczytałeś ten artykuł do końca.

Powstał on z myślą właśnie o Tobie, o ludziach, dla których ważna jest niezależna i rzetelna informacja i to, że dostęp do wszystkich treści tutaj publikowanych jest i będzie darmowy. Nie stoją za nami korporacje, ani organizacje. Funkcjonujemy dzięki reklamodawcom i dzięki Tobie oraz innym naszym czytelnikom. Jeśli masz ochotę wesprzeć niezależne dziennikarstwo w Polsce, możesz to zrobić poprzez dobrowolną wpłatę. Wystarczy, że wybierzesz jedną z poniższych opcji. Nawet niewielka miesięczna kwota pomoże nam w rozwijaniu erakonopi.pl
Wpłaty obsługuje bezpieczny i sprawdzony system PayPal.

Przeglądaj zasoby EraKonopi.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ