dieta

Konopie na wigilijnym stole

2022-12-23 13:41:46 red

Konopie nie dość, że zmieniają nasz świat i wprowadzają go w nową Erę to są smaczne, zdrowe i bardzo uniwersalne w kuchni. Konopie i produkty z niej z powodzeniem mogą być elementem naszego wigilijnego stołu.

zdjęcie ilustracyjne/źródło: pixabay.com
zdjęcie ilustracyjne/źródło: pixabay.com

Konopie w naszym menu pojawiły się już setki lat teraz. Teraz ponownie do nich wracamy, a okres Świąt Bożego Narodzenia jest przepełniony tradycją i wybornym jedzeniem, w którym właśnie konopie mogą odgrywać ważną rolę.

Najsłynniejszą potrawą wigilijną z konopiami jest oczywiście znana na śląsku zupa Siemieniotka. Przepis na tę potrawę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jak przygotowywano Siemieniotkę? Najpierw gotowano w osolonej i ocukrzonej wodzie ziarna konopi tak długo, aż popękały. Wodę z gotowania odlewano do osobnego naczynia, a konopie tłuczono w żelaznym albo kamiennym garnku tłuczkiem na miazgę. Potem zalewano konopie wrzącą wodą, dokładnie płukano, aż woda stawała się biała i zalewano przez sito do naczynia, w którym zbierano wywar z konopi. Przecieranie powtarzano nieraz pięciokrotnie, aż z konopi pozostawały same kluseczki, a w naczyniu zebrało się wystarczająco konopnej polewki. Stawiano ją na piecu, zasypywano drobno zmieloną kaszą jaglaną i gotowano chwilę. Dla podniesienia smaku dodawano do niej przed podaniem na stół soli i cukru.

Wigilia to czas kiedy spożywamy dużą ilość ryb w różnej formie. Oczywiście ta tradycja wywodzi się z wiary. Ryby to symbol chrześcijaństwa – znak pierwszych chrześcijan i Jezusa Chrystusa. Śledzie, karpie lub filety możemy przyrządzać przy pomocy oleju konopnego tłoczonego na zimno.

Kolejnym produktem który możemy szeroko wykorzystać w kuchni wigilijnej jest mąka konopna. Możemy jej użyć m.in. do panierowania ryb. Mąka konopna może być także wykorzystywana do różnego rodzaju wypieków. Możemy przy jej użyciu upiec m.in. makowca. Bardzo dobrze spisuje się dodana do pierogów, gdzie nadzieniem może być również twaróg konopny.

Do wielu potraw możemy dodać także Olej CBD. Kilka kropel może nie tylko sprawić, że staną się one zdrowsze i lepiej przyswajane przez nasz organizm, ale także nabiorą właściwości zdrowotnych. Można go wypróbować dodając odrobinę do makiełek czy kapusty z grochem.

Oczywiście zawsze warto zadbać o dobre trawienie, więc herbatka konopna będzie idealnym rozwiązaniem po wieczerzy wigilijnej.

Dziękujemy że przeczytałeś ten artykuł do końca.

Powstał on z myślą właśnie o Tobie, o ludziach, dla których ważna jest niezależna i rzetelna informacja i to, że dostęp do wszystkich treści tutaj publikowanych jest i będzie darmowy. Nie stoją za nami korporacje, ani organizacje. Funkcjonujemy dzięki reklamodawcom i dzięki Tobie oraz innym naszym czytelnikom. Jeśli masz ochotę wesprzeć niezależne dziennikarstwo w Polsce, możesz to zrobić poprzez dobrowolną wpłatę. Wystarczy, że wybierzesz jedną z poniższych opcji. Nawet niewielka miesięczna kwota pomoże nam w rozwijaniu erakonopi.pl
Wpłaty obsługuje bezpieczny i sprawdzony system PayPal.

Przeglądaj zasoby EraKonopi.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ