Flawonoidy w konopiach - dlaczego są tak ważne?

2021-02-23 23:44:05 Redakcja EraKonopi.pl

Konopie zawierają ponad 500 bioaktywnych związków, wśród których najlepiej opisane i zbadane są  fitokannabinoidy i terpeny - konopne gwiazdy. Jednak aby gwiazdy świeciły w pełnej okazałości potrzebują wyjątkowej oprawy, którą stanowią nasze tytułowe flawonoidy. Czym są i jaką rolę pełnią w roślinach konopi, a także jakie mają terapeutyczne właściwości - dowiesz się już za chwilę.

fot. Pixabay/Rolf Hansen
fot. Pixabay/Rolf Hansen

Flawonoidy nie są unikalne dla roślin konopi

Naukowcy zidentyfikowali ich tysiące w świecie roślin - w kwiatach, owocach i warzywach. Istnieją jednak flawonoidy, które występują tylko w konopiach - nazywane są cannaflavins.

Flawonoidy wpływają na pigmentację konopi

Flawonoidy zapewniają pigmentację i wpływają na zapach, smak i ochronę roślin. Piękne, głęboko fioletowe odmiany konopi zawdzięczają swoje zabarwienie właśnie flawonoidom znanym jako antoksantyny lub antocyjany. W innych roślinach, takich jak jagody, antocyjany mogą powodować czerwone, purpurowe, a nawet niebieskie zabarwienie w zależności od poziomu pH.

Flawonoidy w konopiach dopełniają "efekt otoczenia".

Aby zrozumieć rolę flawonoidów w konopiach, należy zrozumieć tzw "efekt otoczenia" czyli synergiczne interakcje między kannabinoidami, terpenami i flawonoidami. S. Ben-Shabata i dr Raphaela Mechoulama opisali „efekt otoczenia” w 1998 roku i od tamtej pory stał się on powszechnie wykorzystywany w badaniach nad konopiami indyjskimi. 

Flawonoidy występujące w konopiach są związkami farmakologicznie czynnymi

Nie tylko zapewniają pigmentację i wpływają na zapach, smak i ochronę roślin, ale są również farmakologicznie aktywne. Do tej pory odkryto około 20 flawonoidów, które występują w konopiach. Oto lista flawonoidów, które znajdziemy w konopiach:

  • Kannaflawiny A, B i C – Występują tylko i wyłącznie w konopiach. Są neuroprotekcyjne, przeciwutleniającecz, przeciwnowotoworowe. Kannaflawina A wchodzi w interakcje z CBD i THC oraz hamuje enzym COX-2 i zmniejsza stan zapalny.
  • Apigenina – ma gorzki smak. Działa na receptory GABA (które pomagają w funkcjonowanie układu nerwowego), rozluźnienia mięśnie, ma działanie uspokajające, przeciwlękowe, przeciwutleniające, przeciwmutagenne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Obniża również ciśnienie krwi. Apigenina występuje w szczególności w rumianku, dlatego jest pomocna przy zasypianiu.
  • Aromadendryna – ma smak miętowy. Działając razem z cineolem (terpen) mają działanie przeciwbakteryjne. Wchodzi w interakcję z THC i powoduje, że rozszerzają się oskrzela.
  • Βeta-Sitosterol – w budowie podobny do cholesterolu, a w rzeczywistości obniża jego poziom. Można go stosować w leczeniu otyłości i choroby wieńcowej serca.
  • Kemferol – ma żółty kolor i gorzki smak. Ma działanie antyoksydacyjne i jest skuteczny w terapiach raka. Reguluje apoptozę (śmierć komórek w organizmie – jest to naturalny proces, w którym usuwa się stare lub uszkodzone komórki), angiogenezę (tworzenie nowych krwinek – nowotwory potrzebują nowych naczyń krwionośnych, aby się szybciej rozwijać)
  • Kwercetyna – ma działanie przeciwzapalne, antymutagenne (zapobiega zmianom sekwencji DNA), przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające. Poprawia sprawność psychiczną i fizyczną. Ma gorzki smak i stosuje się ją jako składnik żywności i napojów.
  • Orientyna – ma ostry i gorzki smak. Ma właściwości antybiotyczne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przede wszystkim przeciwutleniające.
  • Luteolina – ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Jest mniej gorzka, a bardziej owocowa i słodka.
  • Witksyna i izowiteksyna – obie substancje mają taką samą budowę i podobne właściwości. Działają jako przeciwutleniacze, przeciwzapalnie, przeciwbólowo i neuroprotekcyjnie. Wykorzystuje się je w leczeniu Alzheimera.
  • Galangina – występuje w galangalu, który jest powiązany z imbirem i kurkumą, ale ma ostry, cytrusowy smak. Stosowany w kuchni tajskiej i indyjskiej. Galangina ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
  • Naringina – ma gorzki smak i działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, pomaga przy regeneracji kości (np. przy osteoporozie), otyłości i cukrzycy. Działa na ośrodkowy układ nerwowy, dzięki czemu pomaga leczyć takie choroby jak padaczka, Alzheimer czy Parkinson.
  • Rutyna – ma gorzki smak, zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi.
  • Hesperydyna – ma smak cytrusowy, przydatna w leczeniu zaburzeń rytmu serca.
  • Taksyfolina – ma cierpki smak, przydatna w leczeniu stanów zapalnych, guzów, infekcji bakteryjnych, stresu oksydacyjnego, chorób układu krążenia i wątroby.
  • Katechina – ma kwaśny smak, przydatna w leczeniu chorób, takich jak zapalenie stawów, choroby układu krążenia, cukrzyca i otyłość.

Podsumowując, flawonoidy występujące w konopiach mają istotny wpływ na ich terapeutyczne właściwości głównie poprzez „efekt otoczenia”, choć nie tylko, a poznanie ich dokładnych funkcji i znaczenia wymaga dodatkowych badań, które mogą nas jeszcze zaskoczyć.

 

 

Dziękujemy że przeczytałeś ten artykuł do końca.

Powstał on z myślą właśnie o Tobie, o ludziach, dla których ważna jest niezależna i rzetelna informacja i to, że dostęp do wszystkich treści tutaj publikowanych jest i będzie darmowy. Nie stoją za nami korporacje, ani organizacje. Funkcjonujemy dzięki reklamodawcom i dzięki Tobie oraz innym naszym czytelnikom. Jeśli masz ochotę wesprzeć niezależne dziennikarstwo w Polsce, możesz to zrobić poprzez dobrowolną wpłatę. Wystarczy, że wybierzesz jedną z poniższych opcji. Nawet niewielka miesięczna kwota pomoże nam w rozwijaniu erakonopi.pl
Wpłaty obsługuje bezpieczny i sprawdzony system PayPal.

Przeglądaj zasoby EraKonopi.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ