artykuł partnerski

Dlaczego stosujemy oleje nośnikowe w produktach CBD

2021-05-28 00:30:00 NORDIC OIL

Coraz częściej można natknąć się na produkty zawierające w swoim składzie CBD. Pod tym skrótem kryje się kannabidiol, który jest jednym z kannabinoidów zawartych w konopiach siewnych. Nie ma on żadnego działania odurzającego, za to przynosi szereg korzyści. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym, relaksującym oraz przeciwbólowym budzi zainteresowanie osób dbających o zdrowie, kondycję fizyczną, a także zmagających się z różnorakimi schorzeniami.

Niniejszy artykuł poświęcamy olejom nośnikowym, które są nieodłącznym elementem olejów stosowanych miejscowo, jak również doustnie, a takim właśnie produktem jest olej CBD. Do czego są potrzebne? Oleje nośnikowe, zwane olejami bazowymi, wykorzystuje się zazwyczaj do rozcieńczania olejków eterycznych, by móc zaaplikować je na skórę. W przypadku CBD również mają za zadanie ułatwienie aplikacji, gdyż czysty ekstrakt CBD ma bardzo gęstą konsystencję. Przy produktach, które są spożywane doustnie, oleje nośnikowe ułatwiają metabolizm oraz wchłanianie składników aktywnych, jak na przykład CBD. Ponadto oleje te wykazują wiele dobroczynnych właściwości. Poniżej omówimy najpopularniejsze oleje nośnikowe dla oleju CBD.

fot. Unsplash
fot. Unsplash

Olej konopny

Choć w pierwszym odruchu można pomyśleć: jak to, olej konopny miałby być olejem nośnikowym dla oleju CBD? Przecież CBD jest olejem z konopi! W tym miejscu musimy wyjaśnić – olej CBD i olej konopny to nie to samo.

Olej CBD to ekstrakt pozyskiwany z dojrzałych roślin konopi, głównie z kwiatów, liści i łodyg. Właśnie w nich występuje kannabidiol, czyli tak dobroczynny kannabinoid. Jak wspominaliśmy wyżej, ekstrakt konopny ma gęstą konsystencję, przez co trudno byłoby go wykorzystać, zaś organizm człowieka nie miałby szansy efektywnie go przyjąć. Dlaczego? Podobnie jak w przypadku świeżych warzyw, które zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, do jego przyswojenia potrzebujemy oleju jadalnego. Właśnie z tego powodu polewamy oliwą sałatki – i dlatego olej CBD wymaga oleju nośnikowego.

Czym wobec tego jest olej konopny? To olej tłoczony na zimno z nasion konopi siewnych. Dla zachowania wszystkich właściwości istotne jest, by nie podnosić jego temperatury i nie wykorzystywać do gotowania czy smażenia, lecz spożywać na surowo. W składzie oleju konopnego nie znajdziemy ani CBD ani THC. Może on za to stanowić doskonały nośnik oleju CBD, który sam w sobie charakteryzuje się tak wieloma pozytywnymi właściwościami, że nie sposób byłoby wszystkie je opisać w niniejszym artykule. Dlatego przedstawimy je jedynie pokrótce:

– dzięki zawartości wielonasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w idealnej proporcji 3:1 przeciwdziała cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu i innym chorobom cywilizacyjnym;

– ma działanie przeciwzapalne i łagodzące przy stosowaniu zarówno zewnętrznym jak i wewnętrznym;

– zawiera cały wachlarz minerałów, witamin i pierwiastków śladowych korzystnych dla zdrowia oraz cenną, naturalną witaminę K, m.in. poprawiającą krzepliwość krwi i wzmacniającą kości;

– wpływa korzystnie na kondycję włosów, paznokci i skóry. Intensywnie je odżywia, nawilża i regeneruje, dzięki czemu przeciwdziała takim chorobom naskórka jak m.in. łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry;

– podnosi odporność i reguluje gospodarkę hormonalną;

– wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Powyższe właściwości sprawiają, że olej konopny jest niezwykle cenny w kosmetyce, dietetyce i profilaktyce wielu dolegliwości.

Olej MCT

MCT (medium chain triglycerides) to syntetyczny tłuszcz, który jest metabolizowany w ludzkim organizmie inaczej niż większość tłuszczy. Wart uwagi osób dbających o linię, bowiem nie odkłada się łatwo, jako tłuszcz zapasowy, lecz jest wykorzystywany jako źródło energii dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów (m.in. serca, wątroby, mózgu) i układów np. układu nerwowego.

W żywności MCT występuje jedynie w oleju kokosowym, oleju z nasion palmowych, maśle i tłustym nabiale. Jednak czysty olej MCT uzyskuje się syntetycznie.

MCT ma korzystny wpływ na mikrobiotę i zdrowie jelit, gdyż wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Może niszczyć patogeny znajdujące się w przewodzie pokarmowym, jednocześnie pozytywnie wpływając na wzrost dobroczynnych bakterii jelitowych. Leczy i zapobiega powstawaniu nieszczelności jelit.

Część badań mówi o możliwości wykorzystania oleju MCT przez sportowców jako łatwo dostępnego źródła energii, sposobu na zwiększenie wydolności i opóźnienie pojawienia się zmęczenia. Kwestia ta jest niewątpliwie warta uwagi, choć nadal istnieje potrzeba przeprowadzenia większej liczby badań naukowych w tym zakresie.

Niewielka liczba badań została przeprowadzona również na temat wpływu MCT na choroby metaboliczne i neurodegeneracyjne, jednak te, które są dostępne, sugerują, że olej MCT:

– zwiększa wrażliwość komórek na insulinę;

– obniża poziom markerów stanu zapalnego we krwi;

– podwyższa poziom cholesterolu HDL;

– może wpływać pozytywnie na stan osób z chorobą Alzheimera, poprawiać pamięć i zdolności myślowe;

– reguluje reakcje zapalne organizmu.

Istotną cechą oleju MCT jest brak smaku i zapachu, co sprawia, że można go dodać do każdej żywności. Dzięki powyższym cechom jest również z powodzeniem stosowany jako olej nośnikowy dla oleju CBD.

Oliwa z oliwek

Kolejnym często wykorzystywanym nośnikiem dla oleju CBD jest oliwa z oliwek. Nie bez przyczyny – zapewne większość czytelników słyszała o korzyściach dla zdrowia, które płyną z jej spożycia. Niewątpliwie najcenniejsza jest oliwa z pierwszego tłoczenia, o niskiej kwasowości – oliwa extra virgin. Zawiera całe bogactwo cennych składników, takich jak:

– jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe – hamują rozwój miażdżycy, obniżają ciśnienie krwi,

skwalen – ma działanie antyoksydacyjne, chroni naskórek przed promieniowaniem UV i utratą wody, posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, dba o odporność, serce, woreczek żółciowy, wątrobę i kości,

kwas oleinowy – chroni przed astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa, działa modulująco na szereg funkcji fizjologicznych a niektóre badania sugerują, iż działa korzystnie w przypadku nowotworów, chorób autoimmunologicznych, zapaleń, a także ułatwia gojenie się ran,

– przeciwutleniacze (m.in. polifenole),

– witaminy A, D, E i K,

oleaceinę – niezwykle cenny składnik, który może zapobiegać udarowi mózgu i zawałowi serca. Istnieją również badania sugerujące, że oleaceina ma działanie przeciwrakowe w przypadku komórek neuroblastomy, co czyni ją obiecującym środkiem w walce z tego typu nowotworem.

Oliwa jest powszechnie wykorzystywana także w kosmetyce. Stosowana zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran, wpływa dobroczynnie na stan skóry, paznokci i włosów, dodaje im blasku oraz, co ciekawe, podkreśla skręt naturalnych loków.

Przy wszystkich powyższych właściwościach, oliwa jest po prostu pyszna. Dla wykorzystania jej cennych zalet należy spożywać ją na zimno jako dodatek do pieczywa, sałatek, duszonych warzyw czy dań z makaronu.

Olej z nasion czarnuszki

Czarnuszka, czarny kmin, kąkolnica, kolendra rzymska, czarne złoto, złoto faraonów – to roślina, której cudowne właściwości były znane już w starożytnym Egipcie i Asyrii, a teraz z powodzeniem znajduje zastosowanie jako olej nośnikowy dla oleju CBD.

Olej z nasion czarnuszki wykorzystuje się zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie w przypadku bólu pleców, stawów, elementów układu mięśniowo-szkieletowego oraz przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Olej czarnuszkowy ma potencjalne działanie przeciwrakowe, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Stosuje się go jako środek na liczne dolegliwości żołądkowe. Badania dowodzą, że łagodzi także objawy schorzeń alergicznych, takich jak katar alergiczny, astma oskrzelowa czy egzema atopowa.

Po olej z nasion czarnuszki sięga też branża kosmetyczna. Stosowany zewnętrznie łagodzi poparzenia słoneczne, zapobiega powstawaniu kolejnych, przyspiesza gojenie się ran i łagodzi objawy schorzeń skórnych – również tych związanych z alergiami czy AZS. Nawilża skórę i opóźnia procesy jej starzenia.

Co sprawia, że olej czarnuszkowy charakteryzuje się tak wieloma zastosowaniami? Najważniejszym składnikiem oleju jest tymochinon. To on zapewnia działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe oleju. Inne zawarte w nim prozdrowotne składniki to witamina E, beta-karoten, sterole, biotyna, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze.

Warto wykorzystywać olej z nasion czarnuszki w kuchni – oczywiście na zimno. Stanowi ciekawy dodatek do sałatek, zup, sosów czy kasz, nadając im korzenny smak. Oprócz uczty dla kubków smakowych będzie potężnym wsparciem dla naszego organizmu.

Podsumowanie

Olej CBD posiada wiele właściwości prozdrowotnych, jednak, aby organizm mógł efektywnie go przyjąć i wykorzystać zawarte w nim cenne składniki, łączy się go z olejami nośnikowymi. Każdy z takich olejów posiada inne właściwości, które również mogą wesprzeć nas w walce z różnorakimi schorzeniami, lub po prostu działać profilaktycznie. Przy wyborze oleju CBD warto zwrócić uwagę na to, który olej nośnikowy został w nim wykorzystany i wybrać najlepszy dla naszych potrzeb.

 

Przeglądaj zasoby EraKonopi.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ