dieta

PESTO Z NASION KONOPI - przepyszne i zdrowe

2021-04-08 00:23:08 Redakcja EraKonopi.pl

Zakochacie się w nim od pierwszego skosztowania i już nigdy nie będziecie mogli zapomnieć. Oto przepis na boskie konopne pesto...

fot. Pixabay/ Lyubov Kardakova
fot. Pixabay/ Lyubov Kardakova

Niezbędne składniki!

1/2 filiżanki orzeszków piniowych
1/4 filiżanki nasion konopi
4 filiżanki świeżych liści bazylii
2 małe ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju konopnego lub oliwy z oliwek
1 szczypta soli
1 szczypta oregano
1/4 filiżanki parmezanu

Jak to zrobić?

Umieść nasiona konopi na małej patelni i podgrzewaj na średnim ogniu aż do momentu, kiedy nasiona będą lekko podprażone - trzeba je mieszać, by się nie przypaliły.

Uprażone nasiona konopi, orzeszki piniowe, bazylię, czosnek, sok z cytryny, oregano i parmezan zmiksuj w blenderze aż powstanie chrupiąca pasta. W trakcie dodawać olej konopny aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodaj sól do smaku.

Można też zrobić pesto w odmianie wegańskiej, a nawet witariańskiej - bez podpiekania orzeszków, a zamiast parmezanu używamy płatków drożdżowych nieaktywnych. 

 

Buon appetito!



Dziękujemy że przeczytałeś ten artykuł do końca.

Powstał on z myślą właśnie o Tobie, o ludziach, dla których ważna jest niezależna i rzetelna informacja i to, że dostęp do wszystkich treści tutaj publikowanych jest i będzie darmowy. Nie stoją za nami korporacje, ani organizacje. Funkcjonujemy dzięki reklamodawcom i dzięki Tobie oraz innym naszym czytelnikom. Jeśli masz ochotę wesprzeć niezależne dziennikarstwo w Polsce, możesz to zrobić poprzez dobrowolną wpłatę. Wystarczy, że wybierzesz jedną z poniższych opcji. Nawet niewielka miesięczna kwota pomoże nam w rozwijaniu erakonopi.pl
Wpłaty obsługuje bezpieczny i sprawdzony system PayPal.

Przeglądaj zasoby EraKonopi.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ