Prosty przepis na mleko roślinne z konopi
Chociaż mleko roślinne z konopi można już kupić w niektórych sklepach, zachęcamy Was do przygotowania go samodzielnie w domu - będziecie mieli pewność, że jest świeże i nie zawiera konserwantów. Najlepiej przygotować je z łuskanych nasion konopi, których nie trzeba moczyć, w przeciwieństwie do wielu innych nasion i ziaren.
Składniki:
- 1/2 szklanki łuskanych nasion konopi
- 1,5 szklanki wody
- 2 świeże daktyle lub 1-2 łyżek łyżki syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- szczypta soli
Wszystkie składniki miksuj w blenderze tak długo aż się ze sobą połączą. Następnie wykorzystując gęste sitko odcedź uzyskany płyn. Gotowe mleko możesz przechowywać w lodówce przez około dwa dni.
Jeśli masz do dyspozycji niełuskane nasiona konopi również możesz je wykorzystać. Będą wymagać namoczenia – najlepiej na noc. Mleko z niełuskanych nasion konopi ma bardziej intensywny smak.