dieta

Książka, którą musisz mieć, czyli SKARBNICA WIEDZY O MARIHUANIE i kopalnia inspiracji kulinarnych

2021-07-09 11:40:26 Redakcja EraKonopi.pl

"Konopne Gotowanie" to najnowsza książka Anity Kilian-Kuźniewicz i Piotra Kuźniewicza czyli 250 stron, 86 przepisów z wykorzystaniem ekstraktów konopnych oraz pełne kompendium wiedzy na temat wykorzystania konopi w kuchni, wraz z tłem historycznym, informacjami o potencjalnym zastosowaniu w medycynie i klasyfikacją botaniczną! To wydawnictwo nie tylko dla wielbicieli marihuany - dla każdego kto ceni zdrowe i kreatywne gotowanie i z przyjemnością eksperymentuje w kuchni z konopiami włóknistymi - legalnymi w Polsce! Dodatkowy bonus przyznajemy za piękne wydanie.

Stonerchef Konopne Gotowanie
Stonerchef Konopne Gotowanie

Ta fantastyczna książka od razu wzbudziła naszą ciekawość. Kiedy jeszcze doczytaliśmy, że zawiera rozpustne przepisy - nasze zainteresowanie wzrosło jeszcze bardziej, dlatego kiedy książka dotarła wreszcie do redakcji, losowaliśmy, kto weźmie ją do domu i przeczyta pierwszy. Tak, przeczyta, bo okazało się, że to nie tylko przepisy kulinarne, ale także kompendium wiedzy na temat marihuany i konopi - tematu, który bardzo kochamy.

Zastanawialiśmy się też wszyscy, czy Polacy są gotowi na książkę o marihuanie i na odważne konopne przepisy - oczywiście, że TAK! Jednak gdybyście mieli wątpliwości i zastanawiali się czy to legalne - tym bardziej powinniście ją przeczytać. Autorzy książki  swoją publikacją przeciwdziałają stygmatyzowaniu marihuany. 

Gotowanie z marihuaną, to nowa gałąź gastronomii (oczywiście w krajach, w których marihuana została już zalegalizowana), którą można łączyć z terapeutycznym wykorzystaniem kannabinoidów, czyli jak piszą autorzy książki "łączyć przyjemne z pożytecznym". Pozostaje jednak pytanie, czy w Polsce, kraju w którym legalne jest tylko posiadanie marihuany medycznej, wszyscy , którzy nie stosują jej do celów medycznych, będą mogli skorzystać z prezentowanych w książce przepisów? 

Oczywiście, że tak! Konopie włókniste i ich przetwory są w Polsce legalne i coraz częściej uprawia się je dla kwiatów, które charakteryzują się większym stężeniem CBD. Gotowanie z tego typu konopiami jest zdaniem autorów książki jak najbardziej zasadne i polecane czytelnikom - ponieważ CBD nie ma właściwości odurzających, a odmiany bogate w CBD mają wiele niezastąpionych właściwości prozdrowotnych. Jeśli więc nie jesteś pacjentem używającym medycznej marihuany  - ta książka i zawarte w niej przepisy są dla Ciebie!

Co o swojej książce mówią jej autorzy, sławni Stonerchefowie:

To przewodnik po konopiach dla absolutnie wszystkich — tych za, tych przeciw, i tych, co jeszcze nie wiedzą, czy marihuana jest z konopi. „Konopne gotowanie„ uczy, kusi oczy, cieszy brzuszki i urzeka eleganckim anturażem. Mamy dla Ciebie mnóstwo hitowych połączeń smakowych, aby wiedza przyswajała się przyjemniej.

Czy wiesz, że ludzie są ewolucyjnie zaprogramowani na korzystanie z marihuany? Że masz w sobie ogromny układ nadrzędny pilnujący Twojego zdrowia w ryzach, który reaguje ze związkami zawartymi w konopiach? Wreszcie – czy masz świadomość, że konopie to utracone dziedzictwo całej ludzkości?


Z naszej książki dowiesz się:

  • jak daleko sięga wykorzystanie marihuany w historii świata
  • dlaczego kryminalizacja konopi to była pomyłka, a marihuana jest dziś niesłusznie demonizowana
  • jak wiele potencjalnych zastosowań medycznych mają konopie
  • jak można w sposób świadomy i odpowiedzialny wykorzystywać tę roślinę w celu wsparcia zdrowia oraz do jego poprawy, gdy podupadnie.
  • powiemy Ci też, jak zostaje się pacjentem medycznej marihuany w Polsce.

Następnie przyjrzymy się marihuanie okiem psychologów i zabierzemy Cię już w podróż do naszej drugiej krainy — do kuchni przyszłości.

Wreszcie: poznasz, co to weed pairing, czyli sztuka łączenia smaków na poziomie organoleptycznym i terapeutycznym. Ale zanim to zrobimy, rozłożymy roślinę na czynniki pierwsze i przyjrzymy się jej najważniejszym substancjom oraz ich działaniu. Pokażemy Ci, czym jest tzw. efekt otoczenia, jak ważne dla marihuany są terpeny, i dlaczego nadal wiele osób tak płytko postrzega zioło.

A w ramach inspiracji damy Ci do spróbowania 86 rozpustnych przepisów na cały rok, które łączą w sobie miłość do gotowania, domowe ciepło, stoicki spokój i niebezpieczną kreatywność.

Kim są autorzy "Konopnego Gotowania"?

Anita Kilian - Kuźniewicz i Piotr Kuźniewicz są z wykształcenia psychologami, którzy żyją ze sobą w kompletnej symbiozie. Szerzą wiedzę o konopiach i tworzą w kuchni rozpustne dzieła sztuki. Zawodowo zajmują się tworzeniem treści popularnonaukowych o marihuanie na rynku amerykańskim. Od ponad 5 lat analizują badania naukowe i przekazują tę wiedzę w przystępny sposób, zwiększając świadomość na temat konopi wśród największej społeczności użytkowników marihuany na świecie. Swoją wiedzę i doświadczenie przenieśli na rodzimy grunt w postaci "Weedukacji", którą prowadzą jako Stonerchefowie. Szerszej publiczności dali się poznać pierwszym ślubem konopnym w Polsce. Ich życiowe motto brzmi: „Można? Można!”.

Poniżej zdradzamy przepis na bezalkoholową wersję konopnego welcome drinka idealnie pasującego do Twojego letniego przyjęcia, o którym będą mówić wszyscy, jeśli tylko przygotujesz je na bazie przepisów z tego kulinarnego "Must Have"

Odświeżający raj czyli GRZECZNE MODŻAJTO dla dam i dżentelmenów 

SKŁADNIKI:

  • 4 limonki (3 do modżajto i 1 do dekoracji)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka miodu konopnego (dostępny w sklepach stacjonarnych i online)
  • duża garść liści mięty
  • lód w kostkach
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 250 ml wody gazowanej

SPRZĘT:

  • dzbanek
  • malakser
  • szklanki
  • wysokie szklane naczynie

Pokrój limonki w plasterki i umieść je w wysokim naczyniu. Dodaj cukier wraz z miodem konopnym i miętą. Weź do ręki łyżkę i mieszaj nią zawartość naczynia, dociskając ją delikatnie do dna, aby wydobyć z owoców wszystkie soki. Pokrusz lód w malakserze i wsyp go do dzbanka. Przelej do niego sok z limonki wraz z całymi owocami i liśćmi mięty. Dolej sok jabłkowy i wodę gazowaną, po czym wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Przelewaj do szklanej i racz się odświeżającym rajem.

Książkę możesz kupić przez naszą platformę  sklepy.erakonopi.pl

 

Dziękujemy że przeczytałeś ten artykuł do końca.

Powstał on z myślą właśnie o Tobie, o ludziach, dla których ważna jest niezależna i rzetelna informacja i to, że dostęp do wszystkich treści tutaj publikowanych jest i będzie darmowy. Nie stoją za nami korporacje, ani organizacje. Funkcjonujemy dzięki reklamodawcom i dzięki Tobie oraz innym naszym czytelnikom. Jeśli masz ochotę wesprzeć niezależne dziennikarstwo w Polsce, możesz to zrobić poprzez dobrowolną wpłatę. Wystarczy, że wybierzesz jedną z poniższych opcji. Nawet niewielka miesięczna kwota pomoże nam w rozwijaniu erakonopi.pl
Wpłaty obsługuje bezpieczny i sprawdzony system PayPal.

Przeglądaj zasoby EraKonopi.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ