dieta

Konopny burger - zdrowy fast food

2021-05-01 18:00:00 Tomasz Różański

Flechter Davis, który w 1904 stworzył przepis na hamburgera, nie tylko nie przypuszczał, że przejdzie do historii, ale i że w 2021 roku ktoś wpadnie na genialny pomysł, by mięso zastąpić nasionami konopi.

fot. unsplasz/ Louis Hansel @shotsoflouis
fot. unsplasz/ Louis Hansel @shotsoflouis

Składniki na burgery:

500 g twardego Tofu

1,5  szklanki łuskanych nasion konopi

1/4 szklanki nasion słonecznika łuskanego

1 pokrojona w kostkę cebula

1 łyżka sosu sojowego (15 ml)

1 ząbek czosnku

3 szklanki bułki tartej

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1/4 łyżeczki ostrej papryki

2 łyżki czarnuszki

1 łyżeczka ostrej musztardy

1 szklanka panierki panko do obtoczenia

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Przygotowanie

Wymieszaj dokładnie tofu z pozostałymi składnikami w blenderze kielichowym lub przy pomocy blendera ręcznego, aż masa będzie gładka.

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.  Obficie wysmaruj olejem słonecznikowym blachę do pieczenia.

Uformuj osiem do dwunastu burgerów, obtocz panierką panko i ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia.

Piecz przez 15 minut, następnie odwróć hamburgery łopatką i kontynuuj pieczenie przez dodatkowe 15 minut.

Składniki na sos:

1 szklanka ostrego keczupu

3 łyżki majonezu

3 łyżki gęstego octu balsamicznego

4 ząbki czosnku

1 łyżka miodu

1 łyżeczka oleju konopnego CBD

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na pół godziny.

Składniki na konfiturę z czerwonej cebuli:

2 duże czerwone cebule

2 łyżki gęstego octu balsamicznego

3 łyżki miodu

1 łyżka spożywczego oleju konopnego

Cebule poszatkuj w piórka. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć pokrojoną cebulę, przesmaż, aż zmięknie. Dodaj ocet balsamiczny, miód i zmniejsz ogień. Powoli smaż, aż masa zgęstnieje.  Odstaw do wystygnięcia.

Dodatki do burgerów:

Mix sałat

Kiełki słonecznika

Avocado

Sos

Konfitura z czerwonej cebuli

Bułki wg uznania

 

Przepis by Tomasz Różański

Dziękujemy że przeczytałeś ten artykuł do końca.

Powstał on z myślą właśnie o Tobie, o ludziach, dla których ważna jest niezależna i rzetelna informacja i to, że dostęp do wszystkich treści tutaj publikowanych jest i będzie darmowy. Nie stoją za nami korporacje, ani organizacje. Funkcjonujemy dzięki reklamodawcom i dzięki Tobie oraz innym naszym czytelnikom. Jeśli masz ochotę wesprzeć niezależne dziennikarstwo w Polsce, możesz to zrobić poprzez dobrowolną wpłatę. Wystarczy, że wybierzesz jedną z poniższych opcji. Nawet niewielka miesięczna kwota pomoże nam w rozwijaniu erakonopi.pl
Wpłaty obsługuje bezpieczny i sprawdzony system PayPal.

Przeglądaj zasoby EraKonopi.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ