Jagody
Są bogate w fitoskładniki, czyli naturalne związki występujące w roślinach. Fitoskładniki stymulują enzymy, które pomagają organizmowi pozbyć się toksyn, wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają zdrowie układu sercowo-naczyniowego, promują zdrowy metabolizm estrogenu i stymulują śmierć komórek rakowych.
Niebieskie, purpurowe i czarne jagody zawierają resweratrol, który wspiera nasz organizm poprzez zmniejszanie stanów zapalnych i poziomu cukru we krwi, a także wspiera układ sercowo-naczyniowy.
Dodaj jagody do jogurtu, owsianki, smoothie lub po prostu zjedz jako przekąskę.
Owies
Owies zawiera błonnik, który jest prebiotykiem (pokarmem dla "dobrych bakterii" czyli probiotyków). Ważne jest, aby niezbędne dla organizmu bakterie były w dobrej kondycji, ponieważ wspierają one odporność, pomagają nam wydobywać składniki odżywcze z pożywienia i mają jeszcze wiele innych funkcji.
Owies zawiera witaminy z grupy B, które są potrzebne do metabolizmu energetycznego. Zawiera również żelazo i magnez, które są ważne dla zdrowia kości.
Owsianka jest zawsze dobrym sposobem na spożycie owsa, ale jeśli nie jesteś zwolennikiem owsianki, spróbuj np. upiec jagodową kruszonkę.
Warzywa krzyżowe
Należą do nich brokuły, buraki, kapusta, kalafior, brukselkę i brukiew
Warzywa krzyżowe zawierają związki siarki, które wspomagają zdolność naszego organizmu do detoksykacji. Na co dzień stykamy się z wieloma toksynami środowiskowymi, z których część może gromadzić się przez lata, powodując uszkodzenia oksydacyjne (prekursor większości chorób, w tym chorób układu krążenia). Dlatego ważne jest, aby wspierać naturalną detoksykację organizmu za pomocą kluczowych składników odżywczych, takich jak te znajdujące się w warzywach krzyżowych.
Sulforofan, który występuje w warzywach kapustnych z rodziny krzyżowych i którego największe stężenie występuje w brokułach, a zwłaszcza ich kiełkach stosowany jest w profilaktyce nowotworowej, regulacji poziomu cholesterolu i wspieraniu detoksykacji.
Jogurt naturalny i kefir
Dobre źródło wapnia i witaminy D, czyli dwa składniki odżywcze, które są krytyczne dla zdrowia kości. Możesz wesprzeć swoje kości, upewniając się, że spożywasz odpowiednią ilość wapnia i witaminy D z pożywienia. Jeśli nie dostarczysz odpowiedniej ilości wapnia i witaminy D, Twój organizm będzie pobierał wapń z kości, aby wykorzystać go do codziennego funkcjonowania.
W badaniach klinicznych potwierdzono, że dieta bogata w prebiotyki i probiotyki opóźnia rozwój chorób związanych z wiekiem.
Ryby
Są fantastycznym źródłem białka i kwasów tłuszczowych Omega-3. Mają działanie neuroprotekcyjne, przeciwzapalne i łagodnie rozrzedzają krew, co jest korzystne dla osób z chorobami układu krążenia. Jedzenie ryb dwa razy w tygodniu ma działanie prozdrowotne. Warto jednak zadbać, aby spożywane przez nas ryby nie zawierały toksycznych substancji w związku z zanieczyszczeniami środowiska.
Fasola
Wszystkie suche fasole, w tym soczewica, są niezwykle bogate w składniki odżywcze, a najlepsza wśród nich jest fasola "kidney". Są one pełne witamin i minerałów wspierających pracę serca, gęstość kości i funkcjonowanie innych organów, a także zaspokoją głód przy niewielkiej liczbie kalorii.
Fasola jest bogata w folian, witaminę B1 lub tiaminę, magnez, molibden, rozpuszczalny błonnik, żelazo i potas.
Pieczarki
Pieczarki stanowią cenne źródło niektórych witamin i przeciwutleniaczy i są niskokaloryczne, w 90-95% składają się z wody. W pieczarkach znajduje się błonnik w postaci beta-glukanów, które mają zdolność obniżania poziomu "złego"cholesterolu i normowania poziomu glukozy.
Pieczarki są też dobrym źródłem witaminy B , szczególnie wit. B2 i niacyny (wit. B3) oraz kwazu pantotenowego (wit. B5). Zawierają też kwas foliowy (wit. B9) i kobaminę (wit. B12).
Cennymi związkami bioaktywnymi w pieczarkach są lektyny, które działają przeciwnowotworowo, przeciwutleniacze (katechiny, kwas galusowy, kwas kawowy i rutyna) oraz tyrozynaza – białko chroniące DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Pieczarki zawierają rownież ergosterol hamujący rozwój komórek raka piersi, sprzężony kwas linolowy CLA i polisacharydy o właściwościach leczniczych.
Nasiona konopi i olej z nasion konopi
Nasiona te mają bogaty profil odżywczy i zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Są bogate w białko, błonnik i zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6. Mają działanie antyoksydacyjne i mogą zmniejszać objawy wielu dolegliwości, poprawiając zdrowie serca, skóry i stawów.
Nasiona konopi są kompletnym źródłem białka, dostarczając wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów.Nasiona konopi zawierają prawie tyle samo białka, co soja. W każdych 30 gramach (g) nasion, czyli około 3 łyżkach stołowych, znajduje się 9,46 g białka. Nasiona konopi są kompletnym źródłem białka, co oznacza, że dostarczają wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów. Nasiona konopi są szczególnie bogate w aminokwas o nazwie arginina, który ma korzystny wpływ na zdrowie serca.
Nasiona konopi zawierają tłuszcze nienasycone. Korzyści zdrowotne płynące z tłuszczów wielonienasyconych, zwłaszcza kwasów tłuszczowych omega-3 stają się coraz bardziej oczywiste. Organizm nie jest w stanie wytworzyć niezbędnych kwasów tłuszczowych, dlatego musi je wchłaniać z diety. Są one kluczowe dla długotrwałego zdrowia. Stosunek kwasów omega-3 do omega-6 jest również ważny. Mamy tendencję do spożywania zbyt wielu omega-6 i zbyt mało omega-3, ale dodanie nasion konopi do diety może pomóc w promowaniu równowagi. Ponadto, nasiona konopi mają niską zawartość tłuszczów nasyconych i nie zawierają tłuszczów trans. Ilość kwasów omega-3 w nasionach konopi i zdrowy stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w nasionach mogą wspólnie przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego.
Nasiona konopi zawierają również błonnik, którego znaczna część znajduje się w zewnętrznej łusce, czyli skorupce. Jeśli to możliwe, kupuj nasiona konopi z nienaruszoną łuską. Jednak nawet bez łupin, nasiona konopi są doskonałym źródłem błonnika, a trzy łyżki stołowe zawierają około 1,2 g błonnika. Dzięki odpowiedniej ilości błonnika można zmniejszyć apetyt oraz stabilizować poziom cukru we krwi a także wspierać zdrowie jelit.
Różowa sól himalajska
Zawiera ponad 80 zjonizowanych minerałów inkrustowanych w ziemi ponad 200 milionów lat temu. Sól ta znacznie obniża zawartość sodu w żywności poprzez dodanie jej na końcu, a także wspomaga równowagę elektrolityczną, nawodnienie, pH, detoksykację, a także może przyczynić się do zdrowia kości, dobrego samopoczucia, wsparcia układu sercowo-naczyniowego, a nawet wspomóc zdrowe włosy i skórę.