zdrowie

Czy CBD może pomóc w leczeniu celiakii?

2021-09-08 10:46:29 Tomasz Różański

Celiakia, inaczej choroba trzewna, potocznie nazywana jest nietolerancją glutenu czy trwałą nietolerancją glutenu. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym, charakteryzującą się trwającą całe życie (od momentu aktywacji) nietolerancją glutenu. Gluten to frakcja białka zawartego w zbożach takich jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies, który jest zanieczyszczony glutenem.

fot. Pixabay/ Gerhard G.
fot. Pixabay/ Gerhard G.

Gluten to umowna nazwa białek roślinnych wystepujacych w niektórych zbożach, konkretnie są to frakcje prolamin i glutelin. Choroby związane z glutenem dzielimy na:

  • celiakię
  • alergię na pszenicę 
  • nieceliakalną nadwrażliwość na gluten

W przypadku alergii przyczyną jest udział mechanizmów immunologicznych, natomiast wszystkie pozostałe reakcje są określane mianem nadwrażliwości pokarmowej lub nietolerancji pokarmowej. 

Celiakia jest przewlekłą chorobą zapalną jelita cienkiego o podłożu autoimmunologicznym i występuje u osób genetycznie predysponowanych. Celiakia może mieć różne objawy: w postaci klasycznej dominują nasilone objawy ze strony przewodu pokarmowego, w postaci nietypowej – objawy spoza przewodu pokarmowego a w postaci niemej przebieg jest bezobjawowy. Nasilenie objawów zależy od stopnia uszkodzenia i zaniku kosmków jelitowych. Celiakia wymaga stosowania diety bezglutenowej do końca życia. 

Objawami alergii pokarmowej na gluten są zazwyczaj:

  • dolegliwości żołądkowe (kurczowy ból brzucha, wymioty, nudności),
  • zmiany skórne (pokrzywka),
  • problemy z układem oddechowym (katar, astma, anafilaksja indukowana wysiłkiem fizycznym). 

Z kolei do objawów celiakii należą:

  • często wystepujące:
    • wzdęcia, ból brzucha i przewlekłe biegunki,
    • niskorosłość,
    • zwolnienie przyrostu masy ciała,
    • osteoporoza,
    • niedokrwistość,
  • rzadziej występujące:
    • zaparcie, nudności, wymioty
    • nawracające afty
    • opóźnione dojrzewanie
    • zapalenie stawów
    • przewlekłe zmęczenie

Produkty, których należy unikać przy nietolerancji glutenu

Poniższa lista opisuje produkty naturalnie zawierające gluten: 

  • produkty zbożowe z pszenicy, zwykłego owsa, jęczmienia i żyta (kasze, makarony, płatki)
  • pieczywo (każde, o ile nie jest oznaczone jako bezglutenowe)
  • ciasta, ciastka, drożdżówki upieczone z mąki glutenowej

Produkty, w których gluten może być dodany w celach technologicznych:

  • produkty mięsne: wędliny, kiełbasy, kaszanka, pasztetowa, parówki, mielonki, pasztety
  • zupy, sosy w proszku, gotowe sosy (dressingi)
  • musztardy i majonezy
  • przyprawy
  • produkty zawierające słód i ekstrakt słodowy (np. płatki śniadaniowe)
  • panierowana żywność
  • wyroby garmażeryjne
  • jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe
  • produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana 
  • owoce suszone i kandyzowane

W przypadku produktów przetworzonych najlepiej uważnie zapoznać się z ich etykietą, gluten może być zawarty w takich składnikach jak np. skrobia, błonnik pszenny czy słód jęczmienny. 

Czy CBD pomoże w radzeniu sobie z celiakią?

Aby leczyć celiakię należy przestrzegać diety bezglutenowej i unikać glutenu. W 2003 roku przeprowadzono włoskie badanie, które koncentrowało się na dzieciach zmagających się z celiakią. Stwierdzono, że receptory kannabinoidowe w przewodzie pokarmowym były bardziej rozpowszechnione u pacjentów nieleczonych niż u tych, którzy stosowali dietę bezglutenową przez ponad rok. Badanie to doprowadziło naukowców do przekonania, że ​​celowanie w receptory kannabinoidowe może pomóc w szybkim złagodzeniu objawów celiakii.

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Teramo przeanalizowały również specyficzne atrybuty systemu endokannabinoidowego. Chociaż ich odkrycia są niejednoznaczne, naukowcy udowodnili istotny związek między nieprawidłowym funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego a patogenezą celiakii.

Niestety, badania kliniczne dotyczące możliwych zastosowań CBD w celiakii są nieliczne, ale przynoszą ciekawe wnioski: sugerują, że CBD pozwala na regulację reakcji zapalnych w jelicie, zapobiegając w ten sposób powstawaniu uszkodzeń jelit.

Należy też wspomnieć, że CBD posiada zdolność do współdziałania z układem endokannabinoidowym. System ten składa się z endokannabinoidów, a także receptorów kannabinoidowych CB1 i CB2, które regulują funkcje organizmu, takie jak odporność, sen, apetyt, ból i nastrój. CBD uruchamia produkcję CB1 i CB2, wzmacniając układ odpornościowy organizmu. Może również pomóc złagodzić objawy celiakii, takie jak ból, stan zapalny, utrata apetytu i podrażnienie przewodu pokarmowego. Niektórzy pacjenci skarżą się również na nudności, które mogą prowadzić do apetytu i utraty wagi. Olej CBD ma właściwości przeciw nudnościom, które pomogą złagodzić zarówno nudności, jak i utratę apetytu oraz pobudzą metabolizm. 

W 2003 roku badanie dotyczące receptorów kannabinoidowych w celiakii wykazało, że receptory kannabinoidowe w przewodzie pokarmowym były bardziej rozpowszechnione u nieleczonych pacjentów niż u tych, którzy stosowali dietę bezglutenową przez ponad rok. To odkrycie doprowadziło naukowców do przekonania, że ​​celowanie w receptory kannabinoidowe może pomóc w łagodzeniu objawów celiakii. 

Naukowo wykazano, że CBD jest inhibitorem enzymu FAAH, znanego również jako hydrolaza amidu kwasu tłuszczowego. Ten enzym rozkłada anandamid, który ma właściwości neuroprotekcyjne. Hamując enzym FAAH, CBD promuje w ten sposób działanie przeciwzapalne w jelicie.

Według badań celiakia może prowadzić do uszkodzenia nerwów. CBD może być rozwiązaniem na bóle neuropatyczne,  ponieważ ma właściwości neuroprotekcyjne i antyneurodegeneracyjne. Przyjmowanie oleju CBD może zatem pomóc naprawić te uszkodzenia i poprawić funkcjonowanie połączeń nerwowych. 

Reasumując:

CBD reguluje reakcje zapalne w jelicie. Dzięki temu zapobiega uszkodzeniom jelit, objawowi związanemu z celiakią, lecz jest zbyt wcześnie aby stwierdzić, że CBD leczy celiakię. CBD jako silny immunomodulator, neuroprotektor oraz "strażak" dla miejsc zapalnych może stanowić w perspektywie nowych badań ciekawą alternatywę leczenia celiakii. Nie należy zapominać też o łuskanych nasionach konopi oraz białku konopnym, które dla pacjentów z celiakią stanowią alternatywne źródło pełnowartościowego białka. 

Nasiona i białko konopne, są doskonałym źródłem przeciwzapalnego kwasu tłuszczowego omega 3, a także zawierają kwas omega 6 zwany kwasem gamma-linolowym lub GLA. GLA jest wyjątkowy, ponieważ jest silnie przeciwzapalny. Nasiona konopi są również pełne minerałów, których często brakuje w wysoko przetworzonej diecie, takich jak magnez. Magnez jest uspokajającym minerałem i jest ważny dla rozluźnienia mięśni gładkich, co czyni go ważnym elementem utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi, oprócz wspierania równowagi cukru we krwi. Jako część korzyści dla zdrowia serca, serca konopne zawierają również sterole roślinne, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. 

Aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego glutenem, warto szukać producentów produktów konopnych, którzy zapewniają, że ich źródła konopi są czyste od zanieczyszczeń. Ponieważ żywność konopna staje się coraz bardziej popularna, dostępnych jest coraz więcej produktów na bazie konopi, które są specjalnie pozyskiwane i certyfikowane jako bezpieczne do spożycia dla osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten bez celiakii.

 

Dziękujemy że przeczytałeś ten artykuł do końca.

Powstał on z myślą właśnie o Tobie, o ludziach, dla których ważna jest niezależna i rzetelna informacja i to, że dostęp do wszystkich treści tutaj publikowanych jest i będzie darmowy. Nie stoją za nami korporacje, ani organizacje. Funkcjonujemy dzięki reklamodawcom i dzięki Tobie oraz innym naszym czytelnikom. Jeśli masz ochotę wesprzeć niezależne dziennikarstwo w Polsce, możesz to zrobić poprzez dobrowolną wpłatę. Wystarczy, że wybierzesz jedną z poniższych opcji. Nawet niewielka miesięczna kwota pomoże nam w rozwijaniu erakonopi.pl
Wpłaty obsługuje bezpieczny i sprawdzony system PayPal.

Przeglądaj zasoby EraKonopi.pl

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ